Wat ik het minste mis in deze thuiswerktijd? Brainstormen. (Nee écht, ik heb een intense hekel aan brainstormen). Wat ik het meeste mis? Brainpicking. Eventjes langs je collega’s lopen, een idee toetsen, hard lachen als het belachelijk blijkt en denken ‘ja, dit is goud’ als je erachter komt dat het werkt.
Nu ben ik sowieso niet het type creatief dat graag op kantoor ‘ideeën bedenkt’. Veel liever werk ik alleen, vanuit een veel te hip koffietentje. De rumoer om mij heen werkt voor mij persoonlijk heel goed: ik luister stiekem gesprekken af, associeer, doe online research en ga op zoek naar herkenbare inzichten. Pas wanneer ik een document vol (vaak halve) ideeën heb, ga ik op kantoor deze ideeën toetsen bij collega's en vervolgens uitwerken tot concrete plannen. Maar ja, de laatste keer dat ik een vegan flat white met soyamelk heb besteld kan ik mij niet meer heugen (grapje, ik drink gewoon cappuccino), laat stáán de laatste keer dat ik op kantoor was.
Waar ik tijdens het thuiswerken tegenaan loop, is dat elke meeting die je met je collega’s inschiet meteen een stuk ‘serieuzer’ voelt dan even langs iemands bureau lopen. Een idee toetsen tijdens een telefoongesprek is al helemaal killing: je kunt geen gezichten zien of emoties peilen. Maar hóé zorg je er dan voor dat je in deze thuiswerktijd nog steeds creatieve ideeën kunt bedenken?
- Zet jezelf aan
Je bed uitrollen, aankleden en je laptop openklappen. Klinkt als een tópzondag, niets meer aan doen. Maar het is het slechtste wat je kunt doen op een werkdag. Als je in jouw vak creatieve ideeën of oplossingen moet bedenken, dan gaat dat niet lukken vanuit jouw coconnetje. Om de meest originele ideeën te bedenken, moet je associaties kunnen maken, en daarvoor heb je nieuwe prikkels nodig. Normaal begint dat proces al wanneer je onderweg naar kantoor bent: je ziet dingen gebeuren in het openbaar vervoer, op straat, in de file. Hierdoor gaan je hersenen ‘aan’. Ga dus vooral vóórdat je die laptop openklapt op zoek naar prikkels: even een rondje wandelen, boodschappen doen of sporten. Zoek, op een veilige manier, even de rest van de wereld op.
- Train je creativiteit
Creatief zijn kun je deels leren. Het moet in je zitten, maar áls het in je zit, dan kun je er steeds beter in worden. Dit doe je door 'creatief denken' te trainen. Er zijn allemaal kleine oefeningen die je kunt doen, waarmee je jouw creativiteit traint. Daag jezelf bijvoorbeeld uit om in 10 minuten, 10 ideeën te bedenken. Of bekijk jouw vraagstuk eens vanuit iemand anders: hoe zou Arjen Lubach dit probleem oplossen? Of Kanye West? Google op ‘creativiteit trainen’ en je komt talloze tips tegen. Of lees ‘The Secret of the Highly Creative Thinker: How to Make Connections’.
- Chat is your best friend
Grote kans dat je de sociale momentjes met collega’s mist, waaruit soms de leukste ideeën kwamen voortrollen. En zoals eerder genoemd, zijn zoom-calls of telefoontjes nou eenmaal niet hetzelfde. Gebruik daarom de groepsapp of het interne chatprogramma in je voordeel! Stel gericht vragen om inzichten op te halen en je zult zien dat je in een half uurtje zo twintig verschillende inzichten binnenkrijgt.
- Verander je omgeving
Superleuk hoor, dat thuiskantoor tussen de wasrekken en met spelende kids op de achtergrond, maar na een paar maanden komen de muren natuurlijk ook gewoon op je af. Zoek daarom eens een andere omgeving op. Tip: veel vakantiehuisjes hebben wifi en zijn momenteel spotgoedkoop, zo werk ik deze week bijvoorbeeld met mijn gezin vanuit een huisje op de Veluwe.
- Let your inner Mevrouw Helderder in
Last van een creative block? Tja, een rondje door het kantoor of een wandeling naar het koffieapparaat zit er natuurlijk niet in. Dan maar aan de afwas. Nee, ik maak geen grap. Wanneer je jouw brein even voor iets simpels inzet zoals stofzuigen, de was of het lappen van de ramen, gaat jouw vastgelopen creatieve motor zo weer draaien. Met andere woorden: mijn huis is nog nooit zo schoon geweest, Mevrouw Helderder zou trots op me zijn!
- Spreek een eindtijd met jezelf af
Als creatief sta je al-tijd aan. Maar door het thuiswerken ligt het gevaar op de loer dat je daardoor maar blijft doorgaan. Je bent immers toch thuis. Fout! Het is heel belangrijk dat je een einde van je werkdag met jezelf afspreekt en je daar ook echt aan gaat houden. Net zo goed als het aanzetten van je hersenen, moet je ze ook weer uitzetten. Check daarom echt uit: laptop dicht, even naar buiten en je hoofd leeg lopen.
Zo, met deze zes tips kun jij er weer lekker tegenaan. Heb je nou toch nog wat meer tips nodig? De Volkskrant publiceerde laatst dit artikel met wetenschappelijke inzichten die de uitgebluste thuiswerker helpt om creatief te blijven. Succes!