Studiedag Community meet-up bij de HKU, locatie IBB

10-01-2024
126 keer bekeken 0 reacties

Deze workshop leidde ons naar de HKU waar we een warm welkom kregen van Siete Sirag, onderwijskundig ontwerper bij de HKU. De dag begon met een inspirerende rondleiding langs de werkplaatsen van de HKU locatie IBB o.l.v. werkplaats manager Simon Burer. Metaalbewerking, biolab, tuften, verdwijnstof..

en keramiek, het kwam allemaal voorbij. Soms een verdieping en soms een uitbreiding op onze eigen mogelijkheden. We stonden al snel AAN.

Eenmaal terug in de ruimte van HKU-X vertelde Marjolein Marzacu ons, na een korte activatietechniek in bewustzijn, hoe HKU-X de zakelijke begeleiding van studenten, oud studenten en opdrachtgevers vormgeeft. Een prachtige veilige manier om invulling te geven aan ondernemerschap met ruimte voor experiment. En voor samenwerking met Nimeto want al snel volgde een uitnodiging voor hun lunchsessies. De data hiervoor volgen snel.

Toen was het tijd voor Thijs Davids, Onderwijskundige en studieleider van de Associate Degree (niveau 5) Digital Media. Wat houdt een AD nu precies in en wat is de waarde hiervan voor studenten? Al snel bleek een hoop informatie nog nieuw voor ons. Een mooi interactief gesprek met over en weer tips en tops en ook ruimte voor doorontwikkeling van de AD’s. Zo kun je bijvoorbeeld met een Niveau 5 diploma nog niet doorstromen naar de Universiteit en dat is eigenlijk gek.

Een hoop gezien en gehoord, tijd voor actie. Onder leiding van Siete Sirag gingen we met de Design Thinking techniek op zoek naar verschillen en overeenkomsten tussen de HKU en Nimeto om zo de kansen voor samenwerking te ontdekken. Opdracht 1 was: Ga op zoek naar de voedingsbodem voor Nimeto en HKU studenten. Dat leidde tot een aantal mooie uitkomsten. Sturing, begeleiding, structuur en duidelijkheid waren de grootste verschillen. Bij de HKU is meer ruimte voor het experiment en staat conceptueel denken meer centraal. Terwijl een Nimeto student meer toewerkt naar een opdracht en daarbij vaak duidelijke kaders wil (CRM is hierop een uitzondering). De passie voor maken en de vrijheid om jezelf te mogen zijn waren de grootste overeenkomsten.

In fase 2 van de workshop maakten we gebruik van de negatieve brainstorm techniek. Een voorbeeld hieruit dat voor de nodige hilariteit zorgde: Hoe verlaag je de motivatie bij studenten? Maak van je school een bunker, laat geen daglicht toe, zorg dat het stinkt, sluit de WIFI af en haal de toiletten weg :-). Ook hier kwamen, als tegenovergestelde van de negatieve onderdelen, hele waardevolle opbrengsten uit.

We blikken terug op een hele leuke en leerzame ochtend, hebben veel nieuwe kansen voor samenwerking ontdekt en waardevolle contacten gelegd. Dank aan iedereen voor de inzet en medewerking. Samen kunnen we meer :-)

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen