Ontwerp een sieraad van gevonden herinneringen

06-04-2023
224 keer bekeken 0 reacties

Fragmenten van oude sieraden en gebruiksvoorwerpen, stukjes stof, foto’s, afbeeldingen en andere memorabilia; ze liggen vaak ongebruikt en zelden bekeken in een keukenla, slaapkamerkastje of doos op zolder.

Toch worden ze niet weggegooid. Ze vertellen tenslotte persoonlijke verhalen of vertegenwoordigen waardevolle herinneringen.

Na het succes van de sieradenchallenges afgelopen drie jaar nodigt CODA je ook dit jaar uit om een sieraad te maken met eigen materiaal in en om huis, waarbij een bijzonder kleinood van jou centraal staat.

Kunstenaarsduo Tota Reciclados - gevormd door de Argentijnse ontwerpers Valeria Hasse en Marcela Muñiz - nodigt je uit dit soort objecten te koesteren en de bijbehorende verhalen te vertellen in een nieuw sieraad. In de maand mei zijn de ontwerpers in Nederland en geven ze workshops en masterclasses voor verschillende leeftijden. Ze helpen je op weg, inspireren en vertellen waarom zij het zo belangrijk vinden deze kleinoden te koesteren.

“Veel mensen kunnen slecht weggooien. Iets kan dan wel kapot zijn maar het verhaal of de herinnering maakt dat het object niet weggegooid wordt en in een la of doos belandt. Wij zijn nieuwsgierig naar de verhalen. Verzamel deze objecten en materialen, en recycle ze tot nieuwe sieraadobjecten. Zo maken we niet alleen sieraden die een uniek en persoonlijk verhaal vertellen, maar leggen we ook een verbinding tussen het precaire en kwetsbare, en het kostbare en waardevolle.”

De challenge start in de Nationale Museumweek. Laat je inspireren door het Museumweekpronkstuk uit de CODA collectie: collier Broken Memories van Tota Reciclados.

Wat kun je winnen?

De drie winnende werken worden ‘samen met het pronkstuk’ tentoongesteld in een speciale mini-expositie in CODA Museum. Daarnaast krijgen alle winnaars een extra prijs: een sieraad naar keuze uit onze museumwinkel.*

Je kunt meedoen in de leeftijdscategorieën: t/m 15 jaar en 16 jaar en ouder. De jury selecteert een winnaar uit elke categorie. Het publiek mag vervolgens in een online ronde de derde winnaar bekronen door te stemmen op een favoriet uit 15, door de jury genomineerde, inzendingen.

 

Laat je inspireren door de werken uit de CODA collectie en de mogelijkheden van waardeloos materiaal. Combineer iets dat waarde heeft voor jou met ander materiaal. Laat jouw kleinood stralen in het werk.

Meer informatie  👉  De challenge: wat ga je doen?

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen