Juist die ondernemende houding is een pré voor op de arbeidsmarkt. Welke werkgever wil nu niet iemand die meedenkt en kansen ziet voor de organisatie?
Ondernemerschap neemt een belangrijke plaats in binnen het mbo. De mbo-scholen bieden een gevarieerd aanbod van onderwijs in ondernemendheid en ondernemerschap.
Ondernemerschap in de opleidingen
Binnen het mbo zijn er verschillende mogelijkheden om de ondernemerszin van de mbo-studenten te ontwikkelen:
- Een opleiding tot ondernemer in een sector of een vakgebied. Dit zijn driejarige opleidingen, veelal op niveau 4, die specifiek opleiden tot zelfstandig ondernemer.
- De specialistenopleiding vakman-ondernemer van één jaar op niveau 4. Deze éénjarige opleiding biedt studenten met een diploma op niveau 3 de mogelijkheid om in één jaar zich te specialiseren op het gebied van ondernemerschap: ze kunnen dan gaan ondernemen met hun vakdiploma op zak.
- Verschillende keuzedelen op het gebied van ondernemendheid en ondernemerschap. Er is een groot aantal keuzedelen beschikbaar voor de student om ondernemendheid te ontwikkelen, zich te oriënteren op ondernemerschap of te verbreden met onderdelen van het zelfstandig ondernemerschap.
Netwerk Ondernemerschap
Het ondernemerschapsonderwijs van de mbo-scholen kenmerkt zich verder door ondernemende opleidingsteams. Deze opleidingsteams brengen ondernemende ideeën tot uitvoering en zoeken continu naar mogelijkheden om het ondernemerschap te blijven stimuleren. Om elkaar te versterken, ideeën uit te wisselen en ervaringen te delen faciliteert de MBO Raad een netwerk met ondernemende opleidingen.
Het Netwerk Ondernemerschap komt jaarlijks een aantal keren bij elkaar. Op een school voor een kijkje in de keuken of tijdens een bijeenkomst met een spreker of thema. En altijd is er ruimte om met en van elkaar te leren.
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE