ARA en Nimeto werken samen aan Leven Lang Ontwikkelen

26-09-2022
469 keer bekeken 0 reacties

Prof. Laura Fuster López kwam helemaal over uit Spanje en deed met haar cursus over vullingen de aftrap van een mooie samenwerking tussen ARA, branchevereniging van restauratoren en Nimeto. Drie dagen lang dompelden de deelnemers zich onder in de theorie en vakvaardigheden van schilderijrestauratie.

Het was de eerste keer dat brancheorganisatie ARA en Nimeto samen een cursus organiseerden nadat zij de handen ineen hadden geslagen voor een mooie samenwerking. Een samenwerking die aansluit bij de vraag uit het bedrijfsleven en ingaat op de leerbehoefte die daar speelt. Uitgeleerd zijn we natuurlijk nooit, zeker niet in deze snel veranderende wereld. Bovendien zijn er heel veel verschillende momenten in het leven waarop mensen hun kennis willen verbreden of verdiepen. Dan is het mooi als er een breed palet aan mogelijkheden klaar staat en dat lukt alleen door samen te werken.

Professor Laura Fuster López deed met haar cursus over vullingen de aftrap van de samenwerking. Zij is expert op dit gebied en beheerst de theorie en praktijk tot diep in de vezels van het schilderij. Kennis van historie, natuurkunde en materialen zijn daarbij essentieel. Laura was blij verrast door de toewijding en passie voor het vak van de deelnemers. Want een vak, dat is het!

Om aan de slag te gaan met het vullen en herstellen van schilderijen moet je eerst een heleboel weten. Een uitgebreide analyse van de herkomst van het schilderij, kennis van verschillende materialen en vultechnieken, inzicht in reacties en andere natuurkundige processen en niet te vergeten de beheersing van de vakvaardigheden die daarbij komen kijken.

Kortom, een hele klus. Het eindresultaat maakt dat gelukkig meer dan goed want kunnen bijdragen aan het behoud van een kunstwerk of historisch hoogtepunt is een dankbare job.

Voldaan verlieten de deelnemers na drie intensieve dagen het pand. Met hun nieuwe vaardigheden en inzichten kunnen zij nu nog beter hun vak uitvoeren. 👏🏼 voor de deelnemers, wij kijken nu al uit naar een volgende cursus!

Cursus vullingen - Schilderij restauratie

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen