Landhuis Oud Amelisweerd wordt podium voor makers en culturele instellingen uit de stad

05-07-2021
192 keer bekeken 0 reacties

Na een intensieve zoektocht naar een nieuwe en aantrekkelijke bestemming gaat Landhuis Oud Amelisweerd aan de Koningslaan in Bunnik, net buiten de stadsgrens van Utrecht, een nieuwe fase tegemoet als podium voor culturele instellingen uit de stad, zoals HKU en het Centraal Museum, en makers.

Maurice Hengeveld sprak de kersverse directeur Lotte Walrave over haar rol en plannen. “Ik zie hierin een prachtige uitdaging!”    

Een persbericht van 21 juni over de opening, of is het heropening, van Landhuis Oud Amelisweerd op 19 augustus trok de aandacht. Het Landhuis gaat een nieuwe fase tegemoet als podium voor exposities op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis. In het persbericht werd onder andere melding gemaakt van erfpachter Stadherstel Utrecht, eigenaar van onder andere Gasthuis Leeuwenbergh, de Zeven Steegjes en Molenerf De Ster én van de samenwerking met Utrechtse instellingen, zoals de Hogeschool voor de Kunsten en het Centraal Museum. Ook werd er ingezoomd op de eerste tentoonstelling ‘HKU Fashion Design – Class of 2021’, waarin HKU Fashion Design tevens vanaf donderdag 19 augustus het afstudeerwerk van haar modestudenten presenteert: ‘een rijkdom aan persoonlijke verhalen waarin de tijdgeest wordt gevangen. In Landhuis Oud Amelisweerd komen deze verhalen van mode, fotografie, film en performance samen.’ Het podium staat onder leiding van Lotte Walrave.   

Recente historie

Eerst even wat recente historie! Museum Oud Amelisweerd (MOA), waar onder andere de collectie van de Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer Armando te zien was, sloot in 2018 definitief haar deuren. Er was sprake van financiële tekorten en de gemeentelijke subsidie werd stopgezet. Het museum kon daardoor niet verder. Sindsdien is gezocht naar een nieuwe invulling, waarbij de openstelling voor het publiek een belangrijke vereiste was. Een groep gedreven vrijwilligers en de twee beheerders die al jaren betrokken waren bij de exploitatie van het landhuis (eerst als MOA | Museum Oud Amelisweerd o.l.v. Yvonne Ploum en later als Pop-UP MOA) waren erg begaan met het huis, het unieke 18e en 19e eeuws Chinees en Hollands behang en het toegankelijk houden daarvan in afwachting van een nieuwe invulling. 

Lotte Walrave: “Het is een geschenk”

Kersverse directeur

De kersverse directeur Lotte Walrave is geen onbekende in Utrecht. Ze speelde als programmamaker annex communitymanager vanaf 2013 circa 6 jaar een belangrijke rol bij creatieve broedplaats Vechtclub XL in de Merwedekanaalzone. Meer dan vijftig werkplaatsen, ontwerpstudio’s, vergaderruimtes, een zaal, een vershal en restaurant De Klub onder één dak vormen daar inmiddels een open netwerk van creatieve makers. In 2014 was Lotte mede-initiatiefnemer van de Tegenlicht Meet Up Utrecht in Vechtclub Xl, een nieuwe gespreksavond in Utrecht, gekoppeld aan Tegenlicht als informatief programma van de VPRO. Met de Brommerbios, de mobiele buitenbioscoop van Utrecht zelf bedacht en gebouwd op een bakbrommer uit de jaren ’70, organiseerde Lotte mede én in samenwerking met jonge filmmakers en curatoren sinds 2014 gratis filmavonden op de mooiste locaties in Utrecht, zoals Molenerf De Ster, met films die de bios (nog) niet hebben bereikt. Tevens is zij bestuurslid bij het Huis van Betekenis, een tekenaarscollectief en vrijplaats voor tekencultuur, ze is projectleider bij HKU X, een ondernemende leeromgeving voor HKU’ers die verder willen met hun onderneming of afstudeerproject. En sinds 2019 is ze Adviescommissielid Projectsubsidies Cultuur bij de gemeente Utrecht. En ze is ook nog matroos op het 17de eeuws Statenjacht in de Veilinghaven. Een indrukwekkend CV.

En nu dan directeur van Landhuis Oud Amelisweerd, hoe kwam dat zo?

Lotte:”Zoals sommigen wellicht weten ben ik gék op oude panden, op Utrecht én op de uitdaging om programma te maken op bijzondere locaties die daarom vragen. Toen ik via Johan Blom, directeur van Stadsherstel Utrecht, hoorde over de constructie en afspraken rond het Landhuis zijn we gaan brainstormen over de mogelijkheden als podium. Een geschenk wat mij betreft. Mede vanwege mijn netwerk en bekendheid met broedplaatsen, makers, kunstenaars en het culturele veld. Ik zie een enorme gelegenheid om uiteenlopende mensen en disciplines hier bij elkaar te brengen op een manier die ook voor veel bezoekers interessant zal zijn of meerwaarde zal bieden. Daarbij zie ik de begane grond als semi permanente gelegenheid voor kennismaking met het Landhuis en de historie daarvan, de eerste verdieping als mogelijke ruimte voor wisselende tentoonstellingen/exposities en de zolder als mogelijke maakruimte in de breedste zin van het woord. Dat gaat heel divers worden en bezoekers zijn welkom.”  

De HKU trapt af met met een spectaculaire tentoonstelling

Van start! Wat mogen we verwachten? 

Lotte: “Landhuis Oud Amelisweerd is iedere donderdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Onze vrijwilligers staan dan klaar om bezoekers rond te leiden en meer te vertellen over de rijke geschiedenis van het Landhuis en het prachtige behang. HKU trapt op 19 augustus dus af met de spectaculaire openingstentoonstelling en het Centraal Museum Utrecht neemt vanaf het voorjaar 2022 de taak op zich om op de eerste verdieping van het Landhuis twee solotentoonstellingen per jaar te organiseren met steun van de Hartwig Art Foundation. Het programma zal zich richten op gerenommeerde, levende Nederlandse kunstenaars die  hun sporen hebben verdiend in Nederland en daarbuiten. Komend najaar zal Landhuis Oud Amelisweerd in samenwerking met Centraal Museum naar buiten treden met meer details en zullen de namen van de kunstenaars die in 2022 aan bod komen bekend worden gemaakt.” 


Al vanaf 21 juni is de website www.landhuisoudamelisweerd.nl in de lucht. Meer informatie over de eerste exposities zal de komende maanden op deze website geplaatst worden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen