In deze blog van Esther van der Strom lees je daarom alles over hoe je slim kunt jatten. Maak er dus vooral goed gebruik van!
GEEN ENKEL IDEE IS ORIGINEEL
Ook al willen we graag dat onze ideeën origineel zijn: ze zijn het zelden. Altijd komt een idee voort uit iets anders. Worden we geïnspireerd door anderen. Door andere bedrijven, landen, personen, producten… En dat maakt het slim jatten van een idee juist zo mooi. Zo ontstaat er iets nieuws en onverwachts.
Alle grote innovaties komen voort uit ideeën van anderen, die op een andere manier zijn toegepast. Het infotainment systeem van BMW is geïnspireerd op een game controller, om te zorgen dat het gebruik ervan tijdens het rijden zo simpel en natuurlijk mogelijk is. En de inklapbare buggy is ontwikkeld door een luchtvaartingenieur, die het intrekbare landingsgestel van een vliegtuig toepaste op lompe kinderwagens.
KLEIN IS FIJN
Bij STORMPUNT laten we ons continu inspireren door anderen. En vaak zit dat in de kleine details! Verpakkingen van etenswaren die inspiratie bieden voor onze kaartensets. Horecamuntjes als inspiratie voor STORMPUNT muntjes als manier om deelnemers te laten stemmen op ideeën in een sessie. De succesvolle kraskaartenactie van Albert Heijn gaf ons het idee voor een kraskaart met prikkelende stellingen en opdrachten als uitnodiging voor een visietraject. En door een bezoekje aan de Parade, kwamen we op het plan om silent disco headphones te gebruiken tijdens een toekomstsessie.
SLIM JATTEN VERSUS KOPIËREN
Slim jatten is iets anders dan ongegeneerd kopiëren. Daar zijn we dan weer wat minder fan van. De kunst van creativiteit is juist het creëren van iets nieuws, op basis van bestaande ideeën. Een simpele copy-paste met een ander logo erop is dan ook een echte no-go. Let er dus op dat je er echt iets eigens van maakt, met bijvoorbeeld een nieuwe toepassing, lay-out, vorm en aanpak. En kom je erachter dat jouw idee nagemaakt is? Een brief naar de directeur doet wonderen is onze ervaring, of schakel een jurist in als je er écht heel ongelukkig van wordt.
Goed, terug naar het slimme jatwerk. Want hoe doe je dat nu het beste? Onze tips op een rij.
TIPS VOOR HET BETERE JATWERK
- Zet je over je jat-schroom heen. Zie het zoals het is: als een belangrijke skill voor vernieuwing en creativiteit! Daardoor creëer je voor jezelf ruimte om ideeën slim te gebruiken in je eigen werk.
- Vraag je na elk congres, event, training, reis, museumbezoek (en zo kunnen we nog wel even doorgaan) af: wat heb ik hier gezien, waar ik ooit iets aan kan hebben? Zet dat voor jezelf op een rij en bespreek met collega’s wat je hebt ontdekt. Dat kan op allerlei terreinen zijn. Van inhoud tot werkvorm en van communicatie (toffe materialen!) tot best practices.
- Zet je brein ‘open’, ook als je niet aan het werk bent. Er is zoveel inspiratie te vinden! Op straat, in andere branches, online, in musea, op reis… als je er maar voor open staat! Train jezelf om met een open blik te kijken naar je omgeving. Een simpele oefening is om bewust een wandeling te maken en de omgeving in je op te nemen. Neem er ook écht de tijd voor. Focus niet op het doel, maar op de ervaring. Welke details vallen je op, die je eerder nog niet zag? Het is leuk om dit te doen op een route die je vaker neemt. Het zal je verrassen hoeveel nieuws je ontdekt door aandachtig je omgeving te bekijken!
- Tot slot: ideeën vervliegen snel. Houd daarom op je telefoon of in een notitieboekje een lijstje bij waar je ideeën noteert. Of maak foto’s van wat je ziet en bewaar deze in een speciaal inspiratiemapje. Een andere optie is dat je een ideeënbibliotheek maakt. Wij gebruiken daarvoor digitaal whiteboard Miro, waar we alle ideeën en foto’s verzamelen. Handig voor als je even iets wil terugzoeken.
Moraal van het verhaal: voel je dus écht niet schuldig over het ‘jatten’ van een idee. Dat doet namelijk iedereen. Geen enkel idee is origineel. En alleen door slim gebruik te maken van die briljante inzichten van anderen, maken we de wereld weer een stukje innovatiever. Slim jatten maar dus!
Esther van der Storm