De weg naar succes: de start van interieurontwerper Laura Hindriks

18-11-2022
337 keer bekeken 0 reacties

Iedere ondernemer begint ergens. Doet maar wat. Besluit op een moment te starten. En op een bepaald punt te beginnen. In deze blog vertelt interieurontwerper Laura Hindriks haar weg naar een succesvol interieurbedrijf.

‘’Ook ik begon met niks. Letterlijk niks. Toen ik als tiener na het behalen van mijn VMBO diploma over de studiebeurs liep en bij één van de stands de 4-jarige MBO opleiding tot interieuradviseur zag, wist ik het meteen: dit is wat voor mij. En natuurlijk was het een gokje. Zoals veel toekomstig studenten. Ook ik was 16 jaar. Piepjong startte ik met de opleiding aan het Cibap in Zwolle. Het bleek een schot in de roos. Na een keuze half jaar wist ik het zeker, dit vak is helemaal mijn ding.

Van interieuradviseur tot kunstenaar
Ik doorliep de opleiding vlot en tijdens mijn studie was een droom geboren: interieurarchitect worden. Na mijn stages bij Nibourgh Interieurs en Eijerkamp begon ik tijdens mijn afstuderen aan de doorstroommodule aan het Artez. Op de kunstacademie bleek er een heel ander doel te zijn: een ontwikkeling doormaken tot kunstenaar. Dat viel tegen en daar was ik niet naar opzoek. Op het Cibap werd ik klant- en behoeftegericht opgeleid en dit was het tegenovergestelde. Na een moeilijke jeugd, een uithuisplaatsing en genoeg trauma therapieën was ik met het naar mezelf kijken wel klaar.

Driftig ging ik opzoek naar een andere HBO vervolgstudie. Het Jan Des Bouvrie Academie had te veel overlap en dus zocht ik verder. Behalve in het buitenland of het Artemis (particuliere opleiding) kon ik geen vervolgstudie vinden. In 2014 had ik mijn diploma op zak en kwam ik in contact met een ondernemer van – toen – ook 20 jaar. Ik was in veronderstelling dat je voor het ondernemerschap veel ervaring en ouder moest zijn. Niet dus.

Per ongeluk ondernemen
Ik kom niet uit een ondernemersfamilie. En ik zag mezelf ook niet als ondernemer. Het leek me daarentegen wel spannend en daarom besloot ik ervoor te gaan. Ik nam een half jaar om mijzelf en mijn toekomstige bedrijf op te starten. Ik begon met oefenopdrachten voor kennissen en bekenden. Ondertussen startte ik ook aan de opleiding Small Business and Retail management aan hogeschool Saxion. Het doel om een HBO opleiding te volgen kon ik niet uit mijn hoofd zetten. Ik leerde tijdens dit eerste half jaar hoe je een bedrijf goed neerzet en hoe marketing, recht en boekhouden in elkaar zit. Ik kon de lessen meteen toepassen in de praktijk wat erg handig was. Na het eerste half jaar was ik er klaar voor en in januari 2015 lanceerde ik mijn logo en website tijdens een borrel voor de kennissen, bekenden en vrienden bij – nu nog steeds – één van mijn favoriete cafés. Wat een feest!

Lancering
Zes weken na het lanceren van mijn website ontving ik mijn eerste aanvraag via mijn website. Hoera! Alles wat ik in de eerste periode verdiende met de interieuradviezen investeerde ik meteen weer terug in mijn bedrijf. In deze periode ben ik getrouwd en mijn man had een vaste baan. Hier konden wij het prima mee redden, wat mij de mogelijkheid gaf om mijn bedrijf – wat toen nog Laura’s Advies heette – op te bouwen. De aanvragen bleven via mijn website komen, wat een fijne bevestiging was dat al mijn tijdsinvestering in bijvoorbeeld het begrijpen en toepassen van SEO niet voor niks waren geweest. Ik begon in deze periode ook te bloggen en maakte binnenkijkers en schreef hier verhalen van op mijn blog. Mijn bedrijf liep snel goed genoeg om het druk genoeg te hebben met opdrachten. Op een gegeven moment wekte ik 7 dagen, wat natuurlijk niet helemaal de bedoeling is. Naast een HBO opleiding een bedrijf runnen is pittig. Ik besloot om te stoppen met mijn studie, wat geen makkelijke keuze was.

Stoppen met studeren en fulltime ondernemen

Met een studieschuld op zak startte ik een parttimebaan voor 24 uur in een woonwinkel. Na 4 maanden bleek dit ook teveel en besloot mijn baan op te zeggen. Deze keuze was makkelijk gemaakt om hiermee mijn droom achterna te gaan! Mijn droom viel anderen ook op. Naast mooie publicaties in lokale en online media werd ik ook regelmatig benaderd door andere interieurprofessionals en leveranciers. Wat heb ik veel kopjes koffie gedronken en wat zijn hier mooie contacten uit ontstaan, die er nog steeds zijn. Ik besloot om een stagiaire aan te nemen en na het afronden van haar stageperiode bood ik haar voor 3 dagen een baan aan. Achteraf best gek: 22 jaar zijn en iemand aannemen. Maar het was heel fijn om hulp te hebben bij de vele werkzaamheden. Door de. Jaren heen waren er wel één of twee stagiaires in het team aanwezig om te helpen met uitwerken van de interieurplannen. Kennis delen vind ik fantastisch. Ik begon in deze periode met het organiseren van lezingen, masterclasses en trainingen voor andere interieurprofessionals. Zo leuk om te doen!

Baby op komst!
Toen ik 24 was raakte ik zwanger van ons eerste kindje. Het was tijd voor een andere dynamiek in mijn bedrijf en daarom koos ik ervoor het arbeidscontract van mijn werknemer af te laten lopen. Mijn focus veranderde van breed ondernemen naar simpel en slim ondernemen. Ik leerde in hetzelfde aantal tijd meer werk gedaan te krijgen door samen te werken met freelancers en minder uren te werken door efficiënter bedrijfsprocessen in te richten. Het ondernemen had ik nu – na 5 jaar – pas echt door. Toen ik kleine 1,5 jaar later zwanger was van ons tweede kindje ben ik er even een jaartje tussenuit geweest omdat ik een baan aangeboden kreeg. Ik had altijd gezegd tegen mezelf: als er iets op mijn pad komt, dan denk ik daar zeker over na. Ik nam deze baan aan en mocht een jaar lang een ander interieuronterpbureau opzetten. Hier leerde ik op een andere manier leidinggeven aan een team van ontwerpers en een nieuw bedrijf in de markt te zetten. Onwijs leuk om te doen!  Toch begon het tijdens de eerste lockdown weer te kriebelen: ondernemer zijn. Daarom zegde ik mijn baan op en herstartte mijn bedrijf onder een nieuwe naam: Laura Hindriks interieurontwerp.

Inmiddels werk ik sinds 3 jaar weer met een onwijs gaaf team. Heb ik weer 1 medewerker in dienst en heb ik een team van 3 freelancers waar ik regelmatig mee samenwerk. Ik heb mij door de jaren heen ontwikkeld tot interieurontwerper en ben gespecialiseerd in verbouwingen van karakteristieke huizen. Ook ben ik mentor voor maximaal 5 interieurprofessionals tegelijk middels een 1 – op 1 traject. Deze manier van coachen geeft waardevolle input en afwisseling op mijn werk. Begin 2022 ontwikkelde ik een ondernemersprogramma. Ik ben helemaal in mijn element binnen mijn bedrijf en leef – na heel hard werken – mijn droom!

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen