Salone Del Mobile; Sustainable highlights 2022

15-09-2022
265 keer bekeken 0 reacties

Er is zoveel te zien en te beleven dat het moeilijk is om te kiezen wat je bezoekt, en dus ook waar je over schrijft. Hier een aantal van mijn highlights op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord. (Blog Heidi Willems)

Zo bijzonder en fijn was het om na twee jaar weer in Milaan te zijn tijdens de Salone Del Mobile. We reisden over land deze keer; zeker vermoeiender maar ook mooi om geleidelijk je bestemming te bereiken en niet ineens midden in de stad te staan. En je ziet ook nog eens wat bergen onderweg.

Er is zoveel te zien en te beleven dat het moeilijk is om te kiezen wat je bezoekt, en dus ook waar je over schrijft. Hier een aantal van mijn highlights op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Duurzame innovatie
Blij verrast was ik door de presentatie van design collectief Envisions. Zoals je misschien weet is het recyclen van textiel dat uit meerdere basismaterialen bestaat (blends) heel lastig. Maar voor de kwaliteit en langdurig gebruik wil je liever blends. Envisions ontwikkelde een basisgaren (blend) dat goed gerecycled kan worden en toepasbaar is voor het ontwikkelen van textiel voor verschillende branches, zoals de autobranche, fashion en interieur. Kijk, zo komen we ergens!

Super leuk om op Salone del Mobile ook The Substitute leden Cooloo en Studio Wae tegen te komen! Tynke maakte speciaal een nieuw ontwerp tegels om deze te laten passen bij de meubels die Cooloo liet zien. Zij showden in Milaan hun nieuwe coating gemaakt van recyclede tennisballen en ook de mooie stoelen van Teun Zwets gemaakt met een coating van gerecyclede jeansafval waren te zien.

Hergebruik
Het is duidelijk te zien dat steeds meer ontwerpers uitgaan van wat er al is en daarmee gaan ontwerpen. Ik zag veel 3D geprint en gerecycled plastic. Rossana Orlandi had zelfs een hele expositie genaamd Guiltless plastic, met diverse mooie toepassingen. In de winkel van Rossana zag ik ook een mooi voorbeeld van upcycling van een salontafelsetje.

 Meer lezen         Heidi Willems 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen