[RES] Ik ben dankbaar dat mijn hobby mijn werk is.

Yvonne de de Beer 10-01-2022
379 keer bekeken 1 reacties

Hoi! Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Inge Modderkolk en ik ben werkzaam als restauratie- decoratie schilder bij T. Nijhoff schildersbedrijf.

Opleiding

Van jongs af aan was ik al creatief bezig en tekende en schilderde ik graag. Het was dus een vrij logische keuze voor mij om een creatieve vakopleiding te volgen. De opleiding “specialist restauratie en decoratie” op het Nimeto heb ik versneld in drie jaar mogen afronden. Die jaren heb ik met veel plezier mijn creativiteit en passie om te schilderen mogen ontwikkelen. Tijdens de opleiding en stages heb ik vakkennis meegekregen, van zowel de oude ambachtelijke technieken als de vernieuwde moderne werkwijze. In mijn werkgebied kan ik nu mijn creativiteit omzetten tot een resultaat naar de wens van de klant. Dat kan verschillen van het ontwerpen en schilderen van een muurschildering tot het imiteren van hout- en marmer of het vergulden en letterzetten van een naam, jaartal of wapenschild. 

Tijdens de opleiding wordt een goede brede basis gelegd voor het vak en ben je vrij om het te specialiseren in de richting die je het meest aanspreekt. Zelf wilde ik graag meer leren op het gebied van decoratief schilderen, zoals het maken van muurschilderingen en/of hout- en marmerimitaties. Ik heb het erg getroffen en een erg leuke en leerzame stage mogen lopen bij Barre Verkerke (decoratie/meesterschilder uit Zeeland). Dat sloot zo goed aan bij mijn passie, interesse en kwaliteiten dat het me inspireerde om verder te gaan in dit vakgebied en mijzelf hier zo goed mogelijk in te ontwikkelen. Op de zaterdagen ben ik de OLNS cursus gaan volgen, om de imitatie technieken nog beter onder controle te krijgen. De opleiding heb ik uiteindelijk mogen afronden met een mooi cum laude certificaat.

Carrière 

Na mijn opleiding ben ik gaan werken in Dordrecht, bij T. Nijhoff Schildersbedrijf. Hier had ik ook mijn eerste schilderstage gelopen en dat was mij goed bevallen. Tijdens de opleiding had ik nog redelijk weinig ervaring gekregen in de basis van het schildersvak en het leek me een goed idee om daar meer meters in te gaan maken. Behalve dat het gewone schildersvak de basis is van het specialistische schildersvak, zal er ook altijd werk in zijn.

Terwijl ik mijn schilders skills verbeterde, ging mijn werkgever enthousiast op zoek naar decoratief en specialistisch werk. Zodat ik mijn kwaliteiten daar ook kon gebruiken en verder kon ontwikkelen. Dat ging boven verwachting goed en ik mocht al snel technieken toepassen zoals letterzetten en vergulden, maar ook kleur historisch onderzoek doen, marmer en hout imitaties maken en andere decoratieve (wand)afwerkingen uitvoeren zoals roest, staal, betonlook en krokodillenleer. Er kwam zelfs een vraag om een buiten muurschildering te schilderen en ontwerpen voor op de zijgevel van een appartementen complex. Een gave uitdaging die ik in samenwerking met Barre Verkerke heb gerealiseerd. Het afgelopen jaar zijn er meer specialistische schilders aangenomen bij het bedrijf en is er nog meer geïnvesteerd in restauratief en decoratief werk. En dat loopt zo goed, dat ik het laatste half jaar samen met mijn collega, zo goed als alleen maar specialistisch werk aan het uitvoeren ben. Zoals verschillende muurschilderingen, marmer en houtimitaties, restaureer- en letterzetwerk

Tips

Toen ik bij Nijhoff in dienst kwam, had ik mijn werkgever een soort portfolio gegeven met verschillende aspecten en technieken van het vak. Om zo een beeld te geven aan wat er allemaal mogelijk is en mijn ervaring daarin. Toen mijn werkgever en collega’s dat zagen werden ze erg enthousiast en vertelden dat weer door aan hun klanten, vrienden en kennissen. Mijn werkgever ging bij zijn klanten en connecties langs en liet hun alle nieuwe mogelijkheden zien en bracht klanten op nieuwe ideeën bij het begin van een verbouwing.

Ik denk dat het heel belangrijk is om aan mensen te laten zien wat je kwaliteiten en ervaringen zijn, persoonlijk maar ook op social media. Door connecties te maken en te onderhouden, kunnen mensen jouw aanbevelen als er een baan vrij komt, of als er een klus of opdracht aankomt. Als je enthousiast bent, je vak begrijpt en bereid bent om te leren en fouten te maken, ben ik van mening dat mensen je dat werk ook gunnen. Met een beeldend vakgebied als schilderen is het dan ook erg belangrijk om goed beeldmateriaal te maken en te verspreiden.

Ik ben dankbaar dat mijn hobby mijn werk is en dat ik mijn passie voor schoonheid en ambachtswerk mag delen. Het is mooi om te zien hoe blij, dankbaar en enthousiast mensen worden als je iets moois aan het maken bent. Vaak gaat er een hele nieuwe wereld voor hen open als ze kennis maken met het ambacht. Ik wil in de toekomst graag mensen blijven inspireren en kennis laten maken met dit mooie vak. Ik hoop dat ik jou nu ook al een beetje heb mogen inspireren.

 

Afbeeldingen

Oud-studenten

Reageren

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

roel teeuwen 12-01-22 om 19:50

Beste Inge,

Ziet er goed uit, lekker doorwerken. Zelf dingen doen is heerlijk.

Groet,

Roel Teeuwen

Cookie-instellingen