In deze live talkshow interviewen fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra en documentaire fotograaf Giya Makondo-Wills de verhalenmakers – fotografen, ontwerpers en uitgevers. Ze maken je deelgenoot van bijzondere verhalen over een verscheidenheid aan onderwerpen.
Tijdens deze editie:
Hristina Tasheva met 'Far Away From Home: the voices, the body and the periphery':
Hoe beïnvloeden de interpretatie van de geschiedenis en herinneringen de vorming van onze identiteit en onze kijk op de toekomst? Hristina is geboren en getogen in het communistische Bulgarije, maar woont al 21 jaar in Nederland. Toch worstelt ze nog steeds met het vinden van haar plek in de samenleving: ziet de lokale bevolking mij als communist? Ben ik wat ze van mij denken? In het boek onderzoekt ze deze vragen via fotografie, tekeningen en tekst.
Sandra Minten met '90 eggs and one omelet':
Fotograaf en verhalenverteller Sandra Minten ontdekt een lap grond waarop de onderkomens staan van een kleine gemeenschap, de Stadsnomaden. Zij noemen deze plek 't Landje. Daar ontmoet ze Leen voor het eerst. Een dakloze, aan drugs verslaafde Landje-bewoner van het eerste uur. Op een dag vertelt hij dat hij het roer wil omgooien. Viereneenhalf jaar volgt Sandra Leen op zijn reis naar 'normaliteit'. Vanuit de rafelrand van de maatschappij naar een plek midden in de samenleving. Samen met foto-editor Ellen Sanders en vormgeefster Esther de Vries vervlecht ze het rijke materiaal tot een prachtig boek.
Kristof Titeca met 'Nasser Road':
Nasser Road in Oeganda, is een mythische plek die bekend staat om zijn drukwerkhandel en als centrum van fraude. Van valse identiteitskaarten tot universitaire diploma's, hier kan van alles worden gemaakt en gekocht. Deze publicatie van Kristof Titeca vestigt de aandacht op een van de belangrijkste producten: posters en kalenders waarop politici en bekende persoonlijkheden als superhelden worden afgebeeld. De kunstwerken zijn zowel decoratief als politiek en vertellen het verhaal van de strijd van de gewone man tegen de macht van het westerse imperialisme, waarbij internationale schurken worden gevierd als antihelden.
Viviane Sassen met 'Phosphor':
Viviane Sassen onderzoekt aan de hand van levendig gekleurde portretten, landschappen, stillevens en abstracte composities een reeks aan thema's en onderwerpen zoals identiteit, gender, lichaam, ras, mode en milieu. Dit retrospectieve boek brengt zowel bekende als minder bekende werken samen.
Dit programma is gemaakt door FOTODOK.
FOTO DOOR: VIVIANE SASSEN