Submenu

[RES] Niks is leuker dan in een restauratie/monumentaal onderhoudsproject je tanden in te zetten

28-08-2023
415 keer bekeken 0 reacties

Van 2016 tot 2020 heb ik de opleiding specialist schilder restauratie decoratie gevolgd op het Nimeto. Ik was de eerste nieuwe lichting van de opleiding, want per 2016 hadden ze de opzet hiervan anders ingericht.

In plaats van twee jaar oriënteren en twee jaar een gerichte keuze, kon ik vier jaar lang gericht de opleiding tot specialist schilder restauratie/decoratie volgen. Hiernaast heb ik vanaf mijn tweede leerjaar het excellentie traject mogen volgen.  Bijna elke maandag avond bood dit een extra kans tot verdieping en om praktijk ervaring op te doen onder begeleiding van specialisten in het vak.

Voordat ik aan het Nimeto begon heb ik eerst twee jaar een HBO opleiding gedaan, maar gedurende deze opleiding begon ik steeds meer te merken dat ik een hele andere kant op wilde. Ik wilde iets leren, waar ik ongeacht wat ik uiteindelijk ging doen, iets aan had. Verder ben ik van jongs af aan creatief geweest en hield ik mij ook graag bezig met geschiedenis. Die combinatie sloot perfect aan bij de inhoud van de opleiding van specialist schilder, dus zo geschiedde. Ik wilde alles uit die vier jaar halen en pakte ook elke kans die werd aangeboden.

Gedurende mijn opleiding heb ik mijn stages zo veel mogelijk ingericht om ook hier alles uit te halen wat mogelijk was. In mijn tweede leerjaar heb ik mijn stage gelopen bij een schildersbedrijf en een decorbedrijf. Het schilderen van monumentale panden intrigeerde mij heel erg. Het is gecompliceerder dan dat het lijkt en achter elk historisch pand zit een verhaal. Mijn decorstage liet mij inzien dat dit niet de tak van werk voor mij was. Ik wilde graag de oude decor technieken leren, maar helaas was dit een onderdeel wat eigenlijk niet meer aan bod kwam. Verder schilder ik graag decoratief, maar er moet toch wel een stukje verhaal of historie achter zitten. Dat vind ik persoonlijk wat uitdagender.

In mijn laatste leerjaar heb ik bewust voor een hele andere stage gekozen. Ik wilde graag wat verdieping en meer uitdaging op het theoretische vak. Wat misschien raar klinkt als je leert voor specialist schilder, een beroep waarbij je misschien meer praktisch dan theoretisch bezig bent. Maar ik wilde mijzelf graag uitdagen en wilde mij meer verdiepen in het restauratieve vlak. Dus koos ik voor een stage bij Wevers & van Luipen, restauratiearchitecten en bouwhistorici in Utrecht. Aan deze stage heb ik zeer veel gehad. Ik heb bij de meest mooie projecten mee mogen kijken en  allerlei dingen mogen proberen en doen. Via mijn stage heb ik zelfs een aantal dagen bij een specialist schilder in Amsterdam mee mogen helpen aan de Keizersgracht. Het heeft er echt voor gezorgd dat mijn blik op het restauratieve vlak veel breder is geworden. Dat het niet enkel de schilder is die iets hersteld of restaureert, maar alle tandwieltjes van allerlei soorten specialismes samen moeten vallen om een project succesvol te maken. Ook het belang van het doen van onderzoek en het zoeken naar achtergrond informatie voordat je überhaupt iets doet. Kortom ik heb hier veel geleerd.

Passie

Mijn passie ligt dus ook, niet verassend, bij het monumentale onderhoud en het restauratieve werk. Ik vind niks leuker dan een restauratie project of een monumentaal onderhoudsproject waar je als het ware echt je tanden in kan zetten. Je komt hoe dan ook wel voor verrassingen te staan. Je ontdekt tijdens werkzaamheden dingen waarvan je niet eens wist dat  ze er waren en je kan je oneindig blijven verbazen over het verleden.

Carrière

Nadat ik mijn opleiding op het Nimeto had afgerond ben ik gelijk bij een schildersbedrijf gaan werken. Ik wilde gelijk gaan werken, omdat ik niet zo zin had om weer een opleiding te doen en er toch steeds meer vraag komt naar “praktijkmensen”. Ik heb ongeveer 2,5 jaar bij dit bedrijf gewerkt. Gedurende die jaren heb ik met name veel praktijkuren gedraaid en ben ik vaardiger geworden in het schilderen. Het is nogal een verschil of je maar een paar lesuren aan schilderen kan besteden of dat je dit dagelijks doet. Ook heb ik mijn specialisme hier zo af en toe kunnen toepassen op klussen. Het bedrijf wilde toen ik er startte de overstap maken naar specialistischer en meer restauratief werk. Toen der tijd had ik daar nog wat input in. Ik heb mij veelal bezig gehouden met het doen van kleurhistorisch onderzoek en het uitvoeren van restauratief schilderwerk. Het terugbrengen van oude afwerkingen in stijlkamers of het opnieuw vergulden van een windvaan. Ook had ik veel met gemeentelijke instanties te maken en ben ik door dit werk ook bij de gemeentelijke vrijwilligersgroep voor bouwhistorisch onderzoek terecht gekomen. Begin dit jaar kwam er een einde aan mijn werkzaamheden bij dit bedrijf, omdat zij mijns inziens een hele andere richting op wilde.

Dit heeft mij doen besluiten om voor mijzelf te starten. Vanaf 1 juni jl. ben ik officieel van start gegaan als zzp’er met het bedrijf  ‘Het Brede Palet’. Veel van de werkzaamheden die ik voorheen bij mijn vorige werkgever deed, doe ik nu nog, maar dan als zelfstandige. Ik voer met regelmaat kleurhistorisch onderzoek uit in Dordrecht. Daarnaast staan er al een aantal grote projecten op de planning voor dit najaar. Ook het kunnen samenwerken met andere mensen in het vakgebied vind ik erg leuk. Het verbreed je blik op het werkveld en houd je ook scherp, want ieder bedrijf en iedere persoon waar je mee samenwerkt heeft toch net weer een andere werkethiek en aanpak.

Toekomst

Mijn toekomst droom is voor nu eigenlijk heel simpel. Plezier hebben in wat ik doe is nummer één. Daarnaast hoop ik nog vele mooie restauratie- en onderhoudsprojecten te mogen uitvoeren. Je komt op de mooiste plekken en ziet de mooiste dingen. Als dat voor de toekomst net zo blijft, is dat voor wat mij betreft helemaal top.

Tips

De tips die ik aan de studenten van nu wil geven? Allereerst als je het echt wil, haal dan alles uit je opleiding. Kijk in de boeken die ze op school hebben staan, vraag tips en durf vooral ook nog fouten te maken. Per slot van rekening het is maar verf, in het ergste geval schilder je het over.

Daarnaast zou ik zeggen, ga goed netwerken! Al je contacten op school, alle beurzen die je bezoekt, stages die je loopt, je medestudenten, etc. Het zijn allemaal contacten, je weet maar nooit wat je er later aan hebt.

En tot slot ga je na je opleiding gelijk werken. Wees iets wat kritisch op waar je gaat werken. Ja je bent een student en komt net van school af, je zal ongetwijfeld nog vaardiger moeten worden en meer moeten leren. Maar laat je nooit op basis hiervan door je werkgever of collega’s naar beneden praten of een salaris laten aansmeren. Zoek een bedrijf dat ziet dat je nog lerende bent, maar die ook inziet wat je sterke punten zijn. Waar je je specialisme verder kan slijpen en je verder kan ontwikkelen als een echt goede specialist schilder.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen