Submenu

[RES] Projectleider Beeldende Kunst en Cultuur

11-04-2023
611 keer bekeken 0 reacties

Utrecht heeft jou nodig! Als projectleider Beeldende Kunst ben je werkzaam vanuit de afdeling Culturele Zaken. Je bent met een team van ongeveer 25 collega’s die cultuurbeleid ontwikkelen en zich inzetten voor het stimuleren en versterken van het culturele klimaat in de stad.

Vanwege de groei van de stad en daarmee het groeiend aantal percentageregelingen kunstopdrachten, zijn we op zoek naar een ervaren projectleider met aantoonbare ervaring op het gebied van kunst in opdracht. De projectleider gaat nieuwe kunstopdrachten opstarten en lopende opdrachten overnemen van de projectleiders van Culturele Zaken.

Kunst in openbare ruimte

Als ervaren projectleider beeldende kunst wist je waarschijnlijk al dat Utrecht een rijke traditie heeft op het gebied van kunst in de openbare ruimte. De stad Utrecht onderscheidt zich daarom en hiermee landelijk en zelfs internationaal. Utrecht is één van de weinige gemeenten die sinds 1954 consequent de percentageregeling uitvoert. Deze regeling houdt in dat bij de nieuwbouw of verbouwing van een gemeentelijk gebouw, zoals scholen, buurtcentra, parkeergarages en sporthallen 1,5% van de bouwsom wordt gereserveerd voor kunst. Zo levert kunst een bijdrage aan de kwaliteit van de gebouwde leefomgeving. De regeling brengt gebruikers van de gebouwen in contact met hedendaagse kunst en draagt zo bij aan hun welzijn. Projecten binnen de 1,5% regeling zijn participatieve kunstopdrachten. De mensen die uiteindelijk in het betreffende gebouw gaan wonen, werken of recreëren, denken samen met de architect en de gemeente na over de invulling van de kunstopdracht.

In de functie van projectleider Beeldende Kunst werk je nauw samen met het Beeldende Kunstteam van de afdeling, met collega’s van andere gemeentelijke afdelingen zoals Onderwijshuisvesting, Vastgoed, Stadsbeheer en Vergunningen en met diverse externe partijen in de stad. Ook draag je het belang van de percentageregeling uit binnen en buiten de organisatie.

Een greep uit de werkzaamheden zijn:  

 • Je coördineert en realiseert nieuwe – en vernieuwende - beeldende kunstprojecten bij scholen en andere gemeentelijke nieuwbouw. Je doet dit samen met de adviseurs van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving en speciaal samengestelde kunstwerkgroepen. Als projectleider werk je nauw samen met o.a. kunstenaars, aannemers, gemeentelijke collega’s en tal van partners in de stad.
 • Tijdens het gehele proces van opstart, programma van eisen, longlist, schetsontwerpen, definitief ontwerp, uitvoering en oplevering ben jij verantwoordelijk voor de coördinatie van het proces en de afstemming met alle betrokkenen.
 • Je stemt het budget voor de kunstopdracht af met de opdrachtgever van het bouwproject en bewaakt dit budget in alle fasen van het project. Indien nodig verwerf je extra budget via subsidies.
 • Je zorgt samen met de communicatieadviseur van Culturele Zaken voor effectieve communicatie en stemt je projecten en werkzaamheden verder af met projectleiders van het Beeldende Kunstteam van Culturele Zaken.
 • Je neemt deel aan de vergaderingen met de ABKV.  De adviseurs van de ABKV zijn onder andere verantwoordelijk voor de kunstinhoudelijke begeleiding van kunstopdrachten uit de percentageregeling.
 • Voor jouw projecten ben je de contactpersoon voor de wethouder en de gemeenteraad.

De gemeente Utrecht biedt ruimte aan iedereen. We zien talent als basis en diversiteit als kracht om samen betere resultaten te behalen. We zijn benieuwd naar wie jij bent. Voor jou is er plek bij Culturele Zaken (CZ). CZ is een zelfstandig onderdeel van de gemeentelijke organisatie.

Op basis van de visie “Kunst kleurt de stad”, de Cultuurnota, Uitvoeringsnota “Kunst in de Openbare Ruimte 2021-2030”, diverse subsidieregelingen en beleidsnota’s over cultuurparticipatie, huisvesting werkt de afdeling Culturele Zaken intensief aan het realiseren van de culturele ambities in de stad Utrecht.

Lees hier meer over onze organisatie (link naar Over ons - Werken bij de Gemeente Utrecht (werkenbijutrecht.nl)

Wat jij kan, heeft Utrecht nodig. Zet jouw talent in en groei mee met de ambities van de stad. Met elkaar maken we er werk van! Voor deze functie is het belangrijk dat je ervaren bent in het aansturen of uitvoeren van beeldende kunstprojecten met oog voor individuele en collectieve belangen van partners en andere betrokkenen. Je werkt proactief en creatief aan slimme oplossingen en waar nodig schaak je op meerdere borden tegelijkertijd. Je kunt denken vertalen naar doen en je weet als geen ander dat bouwen van netwerken en duurzame relaties vanuit Cultuur van groot belang is. Je bent ambassadeur van de percentageregeling. Communicatieve, bemiddelende en sociale vaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol.

Je weet praktisch in te stellen, en je weet methoden, werkwijzen en werkprocessen te vernieuwen en te verbeteren. Je bent stressbestendig en flexibel. Tot slot heb je, om de deze rol succesvol in te vullen, heb je een verbindende, ondernemende en stevige persoonlijkheid.

Bezit je bovenstaande competenties en onderstaande punten, dan komen we graag in contact en nodigen wij je van harte uit dit te motiveren in je motivatiebrief.

 • Een aantoonbaar hbo of wo werk- en denkniveau
 • Minimaal 5 jaar ervaring als projectleider kunstopdrachten. Ervaring binnen een ambtelijke organisatie of politiek-bestuurlijke omgeving is een pré
 • Financieel inzicht, kunnen lezen en maken van begrotingen
 • Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden.

We willen dat je met plezier naar je werk komt. Dat plezier bestaat uit prettige collega’s, een fijne werksfeer, een inhoudelijk interessante baan met voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en uitdagende verantwoordelijkheden. Tegelijk hoort daar een passend salaris bij.

Onderstaand vind je ons aanbod:
 

We willen dat je met plezier naar je werk komt. Dat plezier bestaat uit prettige collega’s, een fijne werksfeer, een inhoudelijk interessante baan met voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en uitdagende verantwoordelijkheden. Tegelijk hoort daar een passend salaris bij. Onderstaand vind je ons aanbod:
 

 • Een minimaal 32 en maximaal 36-urige werkweek met een bruto maandsalaris tussen de € 3090,- en € 4671,- op basis van 36 uur (schaal  10). Het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring. Inpassing in de tijdelijke aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden.
 • Boven op het salaris een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je salaris. Jij kiest wat je met dit budget doet. Bijvoorbeeld extra verlof kopen of uitbetaling als vakantiegeld/eindejaarsuitkering. Of alles eens per jaar laten uitbetalen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van het jaar, met uitzicht op een vast contract.
 • Je kunt hybride werken: we werken voor een deel samen op kantoor en voor een deel thuis. Natuurlijk zorgen we dat je thuis ook een goede werkplek hebt. Inclusief laptop, bureau en bureaustoel.
 • Een goede balans tussen werk en privé: je hebt de mogelijkheid om op verschillende locaties en thuis te werken. De mogelijkheid om 4x9 te werken.
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, diverse cursussen en trainingen.
 • Vele andere voordelen: zoals (online) sporten met collega’s, deelnemen aan verschillende netwerken en activiteiten.

Dit is handig om te weten

Enthousiast geworden om als projectleider Beeldende Kunst aan de slag te gaan voor de gemeente Utrecht, solliciteer dan direct maar uiterlijk op 12 april 2023.

Wij laten je zo snel mogelijk weten of we je uitnodigen voor een gesprek.

Wil je eerst meer informatie over de inhoud van de vacature of ben je nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Sonia van Vliet via het secretariaat van Culturele Zaken 030-2861293.  Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je contact opnemen met Charlie Set, Corporate Recruiter, via 0648515864 (tel. bereikbaar ma t/m don. tussen 15u en 17u).

Kom je op gesprek, dan maken we hierbij gebruik van een lijst met vaste (gestandaardiseerde) vragen. Aan alle kandidaten stellen we dezelfde vragen. Zo kunnen we de resultaten eerlijker vergelijken en krijgt iedereen een gelijke kans.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen