In groepjes herstelden zij er twee verloren kunstwerken. ,,Absoluut van heel hoog niveau”.
De tijd was de afgelopen twee weken hun voornaamste ‘tegenstander’, glimlacht studente Haylee deze vrijdagmorgen in de Salon van het kasteel in Houten. Zij ‘recreëerde’ samen met drie studiegenoten van de opleiding Restauratie & Decoratie een metershoog schilderij van de Hollandse classicist Isaac de Moucheron (1667-1744). Het titelloze doek ging verloren bij de brand van Heemstede op 10 januari 1987. In 1999 startte de restauratie van het gebouw. Die werd afgerond in 2002. Nu is het een blikvanger pal aan het Amsterdams-Rijnkanaal en de A27. Het is sinds 2016 eigendom van vastgoedbedrijf Lisman en Lisman B.V. in Zeist.
Steef kwam anderhalf jaar geleden via een van de stagiaires van Nimeto in contact met Leo Wevers, de architect van Lisman en Lisman. Die ontmoeting markeert de geboorte van het restauratieproject in Heemstede. Behalve het schilderij van De Moucheron werd in het Kabinet een deel van de houten lambrisering door de studenten hersteld. Slechts twee panelen overleefden destijds de brand. Met uitgebreide kennis van zaken schetst Roos hoe een en ander in zijn werk is gegaan. Ze noemt het verven met een puntpenseel. En verduidelijkt het kleurgebruik. ,,De studenten hebben hier met honderd jaar oude technieken gewerkt,” vult docent Diego Terroba aan terwijl hij de gerestaureerde panelen monstert. Ook bij dit groepje was de tijd een belangrijke opponent. Maar Diego heeft daarvoor meteen de verklaring: ,,We werken met olieverf en die moet goed drogen voordat je verder kunt gaan. We hadden ook voor acryl kunnen kiezen, maar dat is vloeken in de kerk.”
Aan de uitvoering van het project gingen zes weken voorbereiding vooraf. Dat is de normale gang van zaken bij projecten in de opleiding, aldus Steef ruim drie weken geleden in een kantoortje van de school aan de Smijerslaan in Utrecht. Daar gaven onder anderen Stephanie en Levi tekst en uitleg. De eerste stap was een bezoek aan Heemstede, vertelt Stephanie tijdens dat gesprek: ,,We hebben daarbij gekeken naar het andere, bewaarde werk van De Moucheron.” Op school werden vervolgens de volgende stappen gezet. Bijvoorbeeld het mengen van de kleuren voor de schildering. Handig hulpmiddel bij die taak was het naslagwerk van Anthony Lisman en Leo Wevers waarin het bewuste werk van De Moucheron staat. Levi: ,,En we hebben elk individueel geoefend met het uitwerken van verschillende onderdelen van het schilderij. Een spannend moment was of onze handschriften op elkaar lijken. En of die ook afgestemd konden worden op het handschrift van De Moucheron. Maar dat bleek uiteindelijk allemaal prima te passen.”
Het is allemaal ‘boven verwachting’ verlopen, stelt Steef deze vrijdagmorgen tevreden vast. De studenten van wie de meesten gekleed zijn in schildertenue met forse vegen en dikke klodders erop, horen de complimenten van hun docent vriendelijk glimlachend aan. Eerder al hadden ze het een ‘uitdaging’ genoemd om mee te werken. Levi: ,,Ik houd wel van een dergelijk groot project. Het is van hoog niveau en we laten absoluut iets moois achter.” Haylee: ,,En het staat ook heel goed in je portfolio.”
De derdejaars studenten van Nimeto in project-Heemstede: Juliana Avagyan, Roos Beenen, Stephanie Bom, Lidewij de Bonth, Brenda Duits, Levi de Keijzer, Haylee Mitchell, Lisa Post en Jamie Rozendaal. Ook meegewerkt hebben de tweedejaars Leone Bel en Renske Broere ( zij staan niet op de foto ).
Naslagwerk: Het Stichtse Landsiraad. Kasteel Heemstede bij Houten. Door Anthony Lisman en Leo Wevers. Uitgever: Stokerkade, cultuurhistorische uitgeverij.
Foto’s bij artikel: www.joepvonberg.nl