Submenu

Het Noorderbad in Utrecht komt tot leven op nieuwe muurschildering

01-04-2021
506 keer bekeken 0 reacties

Een aantal jaar geleden kwamen studenten die tijdelijk in de Geuzenwijk in Utrecht woonden met het idee voor een muurschildering. Een groep betrokken buurtbewoners omarmde dit initiatief en hebben het plan voortgezet.

De buurtbewoners hebben contact gezocht met omwonenden, pandeigenaar (Mitros) en het wijkbureau Noordwest. Er zijn veel ideeën door de buurt aangedragen en er zijn verschillende concepten de revue gepasseerd. Van alle ideeën kwam het Noorderbad het meest naar voren. Het zwembad heeft jarenlang een prominente plaats in de buurt ingenomen en was voor veel Utrechters een vaste stek. Het zwembad werd in 1934 als werkverschaffingsproject gebouwd en sloot de deuren in 1994.

De Strakke Hand is een collectief dat zich verenigt in de liefde voor het creëren. Een bedrijf opgestart ten tijde van crisis om met vernieuwing, originaliteit en creativiteit een lichtpunt te brengen in donkere dagen. Door het nemen van risico's en het aangaan van nieuwe uitdagingen willen zij proberen het verschil te maken en elke dag anders te laten zijn. Het leek hun mooi een blijvende herinnering hier voor te maken. Toen duidelijk werd dat ze een ode aan het Noorderbad zouden gaan brengen zijn ze in het Utrechts Archief gaan zoeken naar beeldmateriaal. Ze vonden veel mooie foto’s maar er was er één die er bovenuit stak; een foto waarbij een jongetje argeloos van de duikplank afspringt. Een echt voorbeeld van jeugdige onbezonnenheid. De foto ademde nostalgie en hier wilden ze wat mee.”

Het Kunstenaarscollectief is het afgelopen jaar vooral bezig geweest met werken op hoogte, waardoor ze minder op straatniveau stonden. “Het was weer genieten om middenin een wijk te schilderen. Zonder uitzondering was iedereen vol lof en reageerde men enthousiast. 

De Strakke Hand is met de uitvoer vijf dagen bezig geweest met gemiddeld vier man. De schilders die het werk hebben gemaakt zijn Stefan van den Heuvel, Roos ten Hoopen, Astrid Oud, Levi de Keijzer (studente Specialist Restauratie en Decoratie van Nimeto) en Michiel Meulemans. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Initiatievenfonds van Wijkbureau Noordwest en Mitros. Over het geheel wordt een speciale coating ingewassen zodat het werk minimaal tien jaar in uiterst goede staat blijft.

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen