Verhalencafé - Getekend Utrecht

15-04-2024 185 keer bekeken 0 reacties

Begin

21-04-2024 om 14:00

Einde

21-04-2024 om 15:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht

Het Verhalencafé is terug in Het Utrechts Archief! Op zondag 21 april gaat presentator/journalist Ton van den Berg in gesprek met onderzoeker Vincent Dirksen en kunstenaar Fedor van Rossum over de tentoonstelling De getekende stad.

Wat zien we op de indrukwekkende stadstekeningen? Hoe gingen de 19e-eeuwse kunstenaars te werk? En hoe is dat eigenlijk te vergelijken met het tekenvak in de 21e eeuw?

Getekend Utrecht nader bekeken
In de tentoonstelling De getekende stad bewonder je tientallen orginele tekeningen van Utrecht uit de 19e-eeuw. Je ontdekt er het diverse werk van kunstenaars als Van Dijk, Van Hardenbergh en Verheijen. Maar tegenwoordig wordt Utrecht nog altijd vastgeleged door vele getalenteerde stadstekenaars. Presentator Ton van den Berg nodigt twee kenners uit en gaat in gesprek over de getekende stad van de 19e én de 21e eeuw.

Maar wat zien we eigenlijk op die tekeningen? De stad is veranderd, gebouwen en stadspoorten gesloopt, wegen verbreed. Voor Utrecht-kenner en onderzoeker Vincent Dirksen hebben de tekeningen geen geheimen. Al jarenlang doet hij uitgebreid onderzoek naar Utrecht op beeld. Tijdens het verhalencafé neemt hij ons mee naar het Utrecht van de 19e eeuw.

Naast Vincent schuift kunstenaar Fedor van Rossem aan. Hij vertelt hoe Utrecht vandaag de dag wordt getekend. Want ondanks de fotografie die halverwege de 19e eeuw het vastleggen van de stad steeds meer overnam, zijn er nog steeds tekenaars die Utrecht vastleggen. Hoe is dit werk te vergelijken met de tekenaars van vroeger? En waar liggen de verschillen?

Tickets (a 3,50) zijn online te koop bij het Utrechts Archief.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen