Submenu

[SIV] Niet zomaar iets moois maken, maar een verhaal vertellen met wat je vormgeeft

02-10-2023
225 keer bekeken 0 reacties

Ik ben Erika Scharff, als student op Nimeto begonnen in 1981. Op de open dag in de Kievit straat, had ik meteen een goed gevoel, hier wil ik zijn, dit is een creatieve plek waar ik iets kan.

Nimeto was de eerste school waar ik echt ‘aan het werk ging’, ik raakte bevlogen, haalde eindelijk een keer goeie resultaten en mijn diploma. En ik zei: Ik kom terug!

Toen het bedrijfsleven in, 4 dagen als etaleur, bij V&D, Metz&Co en heel veel kleine ondernemers. Daarnaast 4 avonden in de week naar de HKU, van 18.30-22.00, vijf jaar bikkelen, maar afgestudeerd als Grafisch vormgever. Toch heb ik altijd meer affiniteit gehad met ruimtelijk werk.

In 1989 begon mijn onderwijscarrière in Rotterdam Zuid op het Mercatus college. 2 Dagen onderwijs en 3 dagen Metz&Co. Ik gaf daar etaleerlessen. Ik heb daar een ontzettende leuke en leerzame tijd gehad en heb mijn bevoegdheid gehaald, maar het was geen Nimeto.

In 1996 ben ik op Nimeto gaan werken, als stagedocent en docent etaleren/decoreren, die lessen gaf ik samen met Frans Kuipers. Hij etaleren en ik decoreren. Eerst was hij mijn docent en toen ineens mijn collega. Dat was bijzonder. De samenwerking was goed. Hij heeft mij veel geleerd, maar we hadden ook heel veel lol. Er waren toen natuurlijk nog meer collega’s waar ik les van heb gehad, maar met Frans heb ik een speciale band.

Ik heb in de loop der jaren verschillende dingen gedaan. Etaleren, decoreren, etaleerkunde, gereedschap en materiaal, stage, Visual Merchandising, onderzoeken, maken en keuzedelen. 

Ik heb lesgegeven in alle leerfases, op Niveau 2 en 4, bij RPC, MP en SIV ben docent, coördinator, tutor, mentor en coach geweest.

3 onderwijsvernieuwingen en 3 verbouwingen meegemaakt.

Ik ben nog steeds een etaleur in hart en nieren, ordenen is een levensbehoefte, verder ben ik gedreven en perfectionistisch.

Nu zit ik bij SIV-team 2/4, ik geef maken aan 2 en coach 4e jaar studenten in hun afstudeertraject. En ik ben SIV-expert bij CRM.

Het liefst ben ik met studenten in een praktische situatie, vanuit vertrouwen aansturen van creatieve opdrachten en projecten en gesprekken hebben over concept, inhoud en vakdeskundigheid van ruimtelijke vormgeving. Ik vind dat je niet zomaar iets moois moet maken, maar een verhaal moet vertellen met wat je vormgeeft. Daar ligt mijn hart en het inspireert mij het meest.

Naast Nimeto heb ik een rol bij Worldskills Internationals:

‘To prove the power of skills’

Uitgangspunt van WSI is de herkenning en erkenning te verbeteren van en voor vakmensen wereldwijd. Laten zien hoe belangrijk vakmensen zijn in een groeiende economie en hoe belangrijk het leren van een vak is voor het bereiken van persoonlijke groei en succes.

Ik doe dit sinds 2011. Ik ben begonnen als expert VM, ik heb als expert vooral Nimeto studenten gecoacht en getraind om internationale wedstrijden te doen en was onderdeel van team SkillsNetherlands.

WSI Wedstrijden waren in Londen, Leipzig, Sao Paulo, Abu Dhabi, Kazan, Stockholm.

Euroskills in Spa, Lille, Gothenburg, Budapest.

Nationale wedstrijden Skills Heroes in Amsterdam

Met een team, Nederland vertegenwoordigen op een wedstrijd zo groot als de Olympische spelen is een hele speciale ervaring. Je leeft 14 dagen in een bubbel in een ander land. Deelt lief en leed, er ontstaat een band die ik niet goed kan uitleggen.

Die band krijgt je ook met een student in zo’n intensief traject, er groeit een blind vertrouwen dat is echt heel bijzonder.

Daarnaast is het keihard werken en kost het trainen heel veel tijd.

Bloed, zweet en tranen!

Maar, Internationaal de beste zijn in je vak en 11 gouden medailles winnen is een prachtig resultaat en een eer.

Door deze prestaties en medailles sta ik in een aantal landen bekend als: ‘The Queen of VM’ en ben ik uitgenodigd training en lectures te geven in verschillende landen op verschillende scholen:

Schotland: Glasgow

Finland: Turku

Brazilië: Curitiba, Belo Horizonte en Brasilia

Rusland: Moskou en Cheljabinsk

China: Guangzhou, Beijing en Shanghai

India: Mumbai

Studenten, trainers en docenten ontmoeten in zoveel verschillende landen en scholen, zien hoe het daar gaat en meer van het onderwijs, hun dagelijks leven, hun land en cultuur te leren, zijn ervaringen waar ik veel energie van krijg. En het is mooi om kennis en ervaring te delen met internationale studenten en te zien hoe ze dit toepassen.

Ik ben nu geen expert VM meer bij SkillsNetherlands en train geen studenten meer.

Ik vertegenwoordig niet meer Nederland, maar ben onderdeel van de WSI-organisatie als Visual Merchandising Skill competition manager. Ieder vak heeft zo’n objectieve manager wiens taak het is, het organiseren en aansturen van de wedstrijd, zodat het organiserende land dat kan voorbereiden en uitvoeren.

Een VM-competitie vloerplan maken.

Workstations ontwerpen en inrichten met materiaal en meubilair hetzelfde voor iedere kandidaat.

Gezamenlijke werkplaats met printers, plotters, verf en spoelbakken.

Instructie ruimte met scherm en audio.

Contact met een sponsor voor een product en materiaal.

Schrijven van de wedstrijdopdracht en het beoordelingsformulier.

Aansturen van alle VM-experts en misschien in mijn ogen het meest belangrijke, zorgen dat alles transparant en eerlijk is zodat alle kandidaten dezelfde kans hebben.

Het meeste gaat online en via een speciaal forum.

Er is 1x per jaar een ‘competition preparation week’, in het organiserende land. Met veel bijeenkomsten, ontmoeting met de floormanager en bezoek aan ‘the venue’.

Deze taak is iets waar ik inmiddels veel ervaring in heb en waar ik goed in ben, maar ik mis wel een beetje het ‘wijtegenderest’ team gevoel van SkillsNetherlands.

De volgende wedstrijd is in september 2024 in Lyon.

En oh ja, ik heb ook een lieve vent, een fantastische zoon, leuke hobby’s, zit in een grote verbouwing, heb een weiland, een boomgaard, een hond en kippen en wil graag een trekker.

En als ik tijd over heb wil ik gaan schilderen, boetseren, vaker uiteten, leren lassen, een no-digg bloembed aanleggen, mijn kas inrichten, schrijven en mijn eigen trekker repareren.

Ik ben van plan mijn liefde voor Nimeto en het ruimtelijk vakgebied tot mijn pensioen met hetzelfde enthousiasme aan studenten over te brengen!

Groetjes Erika

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen