Submenu

[SIV] Ik ervaarde alle lessen en opdrachten als één grote speeltuin

21-08-2023
597 keer bekeken 0 reacties

Ik was net 20 jaar oud toen ik in 2004 mijn opleiding Reclame, Presentatie en Communicatie afrondde op het Nimeto. Ik had erg genoten van de opleiding, ik ervaarde alle lessen en opdrachten als één grote speeltuin, en was nog lang niet klaar met studeren.

"Ik plakte er nog een addendum jaar Multimediavormgeving aan vast op het GLR en ben daarna het propedeusejaar Docentenopleiding Beeldende Kunst & Vormgeving gaan doen op de WDKA. Tijdens dat jaar kwam ik weer even terug naar het Nimeto waar ik stage liep als docent. Uiteindelijk heb ik nog 4 jaar Product Design aan de HKU gedaan waarna ik mij tijdens mijn afstuderen in 2010 inschreef als zelfstandig ondernemer en met een paar studiegenoten een atelierruimte ging huren in een tijdelijk kunstenaarsproject in Kanaleneiland.”

Nooit uitgespeeld

“Ik vond het heerlijk om zelf te creëren en te realiseren. Te spelen met ideeën, vormen, kleuren en materialen. Daarom kocht ik al snel mijn eerste lasersnijder. Die machines waren in die tijd nog helemaal niet gebruikelijk, ik had zelf zelfs nog nooit iets lasergesneden toen ik de machine kocht! ‘Gewoon maar uitproberen hoe het werkt’ dacht ik. In een mum van tijd ontwierp ik een logo en bouwde ik een website. Skills die ik tijdens mijn studies geleerd had kon ik mooi inzetten. - Inmiddels is die site wel enorm gedateerd! Elk jaar staat het op mijn to do lijstje om het nu écht eens in een nieuw jasje te gieten maar het komt er toch steeds niet van.-”

Is dit kunst of kan dit weg?

“En zo werd De Snijzaak geboren, die inmiddels al bijna 12 jaar bestaat! Het concept is altijd hetzelfde gebleven. Een kleinschalig atelier waarin ik mijn eigen ontwerpen realiseer én waar zowel andere ontwerpers en kunstenaars als bedrijven en particulieren terecht kunnen met hun project waarbij lasersnijden of lasergraveren nodig is. In het begin was ik de enige die dit op deze manier aanbood en dus kwamen mensen via via en via google al snel vanuit heel het land bij De Snijzaak terecht. Omdat je met zo veel materialen kunt experimenteren in de machine blijft het werk ook gevarieerd en uitdagend. De ene dag ben ik bezig met een maquette voor een architectenbureau en de andere dag snij ik een hele collectie sieraden uit voor een ontwerpster. Of ik bedenk een workshop om iets te maken van alle mooie restmaterialen die soms overblijven na het snijden. Er kwam eens iemand met een heel rotsblok langs uit een Frans klimgebied, of we dat konden graveren met een logo… Elke dag, elke klant, en elke hulpvraag is weer anders. En het leukste is dat de meeste mensen zelf langs komen, zo kun je er makkelijk samen naar kijken, over kletsen en heel doelgericht helpen met het ontwerp. Gelukkig blijft er ook nog genoeg ruimte over om zelf ontwerpen te maken en te realiseren. Op mijn reizen naar het buitenland verzamel ik bijvoorbeeld mooie bloemen die ik droog en als één groot herbarium graveer op speciaal hout. En tijdens de lockdown, waarin alles stil, lag bedacht ik een eigentijds schaakbord. Het is de ideale mix. Er liggen dan ook altijd kleine bergjes met diverse projecten verspreid in de ruimte… Nee, niks mag hier de prullenbak in!”

Klein groen paradijs

"Begin dit jaar ben ik verhuisd naar een nieuwe locatie op de grens van oud Utrecht en de Leidsche Rijn. Ik moest wel even een paar traantjes wegpinken want ik was erg gehecht aan de mooie locatie van De Stadstuin op de Europalaan waar ik ook inmiddels al acht jaar zat, maar het pand moet worden gesloopt... Een van de ondernemers waar ik al jaren veel dingen voor ontwierp en graveerde bood mij een ruimte aan in zijn bedrijfspand bij een oude boerderij aan de Rijksstraatweg. Het is een klein groen paradijsje en toch vlakbij de stad. Mijn klanten komen steeds weer verwonderd aan en kijken hun ogen uit als ze tussen de fruitbomen door het atelier instappen.

Ik heb met alle opgedane kennis en ervaring van al mijn studies ooit mijn eigen ideale baan gecreëerd en ondanks dat het ondernemen niet altijd makkelijk is, vind ik het nog steeds de leukste baan die ik me kan bedenken! Er zijn echt wel eens momenten geweest waarop ik dacht, ik verkoop de boel en ga iets anders doen. Maar uiteindelijk kom ik toch steeds weer tot de conclusie dat ik helemaal niks anders zou willen! Ik hoop dat ik op deze mooie plek mijn werkzaamheden nog vele jaren kan voortzetten zo. Wél moet ik nu echt eens die site gaan updaten…”

 

 

 

https://www.instagram.com/de_snijzaak/

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen