Daarom opent zij in september 2022 een zogeheten open call, als oproep aan kunstenaars die zich aangesproken voelen door het thema.
In 2023 kijken we vanwege de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp terug naar de vreselijke gebeurtenissen van toen. Tegelijkertijd kijken we ook 70 jaar vooruit. Met de huidige staat van het klimaat en de stijgende zeespiegel zijn de verhalen van toen nog altijd relevant. Met de gedachte ‘nooit meer een ramp als in 1953’ roepen we makers op om mee te denken over onze toekomst met het water in relatie tot klimaatverandering en zeespiegelstijging.
De open call start op 25 september 2022 en sluit op 11 november 2022. Vervolgens worden er vijf inzendingen geselecteerd om te worden gerealiseerd en tentoongesteld in het Watersnoodmuseum. De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury. De tentoonstelling opent in juni 2023 en duurt tot en met september 2023.
Over de oproep
Op 1 februari 1953 braken de dijken door in delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, als gevolg van een stormvloed. Het woeste water nam het leven van 1836 mensen en talloze dieren. Ook werden duizenden huizen verwoest. De littekens zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. Na de Watersnoodramp zijn de dijken versterkt en is er meer controle. Met de huidige staat van het klimaat blijkt dat de zeespiegel sneller stijgt dan gedacht. Dat er actie moet worden ondernomen is duidelijk. Maar hoe? Moeten we de dijken verhogen en versterken? Gaan we meer zand opspuiten? Bouwen we een dam door de Noordzee? Of lukt het om de uitstoot tijdig genoeg terug te brengen?
De opdracht
In 2023 herdenken we dat de Ramp 70 jaar geleden plaatsvond. Met de gedachte ‘nooit meer een ramp als die van 1953’ kijken we ook 70 jaar vooruit. Aan de makers doen wij een oproep om hun visie op de huidige en/of toekomstige staat van het klimaat of onze relatie met het water te visualiseren op toegankelijke wijze. Het is belangrijk dat het (te maken) werk een bijdrage levert aan het verhaal dat de bezoeker vanuit het museum meeneemt. Alle creatieve disciplines, zoals beeldende kunst, fotografie, film, muziek, performance, literatuur, etc. zijn welkom.
Bij de aanmelding ontvangen wij graag een pitch van jouw idee, eventueel aangevuld met een ontwerpschets. In de pitch moet in ieder geval worden vermeld:
- Wat jouw idee is of welke vraagstelling het uitgangspunt vormt
- Waarom je voor dit idee of deze vraag kiest
- Wie je bent, je leeftijd en hoe je te werk gaat
Meer informatie en deelnemen