Zomaar in het wilde weg vergaderen doen we natuurlijk niet. Jochem Peppelenbos en Edwin van der Geest gaven structuur aan de avond. Het doel was duidelijk: twee thema’s bepalen voor de thema-avonden in het nieuwe schooljaar. Maar: hoe doe je dat met twintig man in twee uur? Edwin wist de manier. Spoiler: er kwamen aardig wat geeltjes bij kijken.
De drie jaar van Nimeto
Voordat we naar de uitgebreide brainstorm gaan, worden we eerst geïnspireerd door het driejarenplan van de school. Welke thema’s kúnnen eigenlijk een avondvullend programma teweegbrengen? Vele onderwerpen passeerden de revue. Denk aan innoveren, blijven leren, duurzaamheid en internationalisering. En ook de geliefde afkortingen kwamen voorbij: VR, AR en AI zijn serieuze factoren om rekening mee te houden in de nabije toekomst.
Studenten multidisciplinair opleiden of toch specialistisch?
In de driejarenplannen werd een aantal dingen duidelijk.
- Leg de focus nóg meer op het opstellen van de portfolio’s van studenten. Dit blijkt een waardevol middel om in de sector aan de slag te kunnen.
- Aandacht voor gepersonaliseerd leren, zodat niet elke student door hetzelfde hoepeltje hoeft te springen.
- En het Leven Lang Ontwikkelen dat Nimeto aanbiedt, waar nog veel meer uitgehaald kan worden met dank aan het bedrijfsleven.
Onderzoek naar onderwijs
Hoe maak je ons onderwijs toekomstbestendig? Hoewel niemand een glazen bol heeft, kunnen we zeker wel een educated guess doen. Samen met verschillende experts, curriculumvertegenwoordigers, docenten en een extern onderzoekbureau komt er daarom per opleiding een rapport. Deze wordt gevalideerd door het bedrijfsleven. Voor de opleiding Signmaking en Wayfinding ligt de conceptversie al klaar. Media en Communicatie staat nu op de lijst, gevolgd de andere opleidingen.
Edwins bloedstollende afvalrace
En dan nu het echte werk: pennen in de aanslag, post-its gereed en brainstormen maar. Welke onderwerpen verdienen een thema-avond? Het startpunt: twintig man en twintig thema’s. Na een klein debat in tweetallen bleven er nog tien thema’s over. Nu werd de klas verdeeld in twee grote groepen. Van alles kwam voorbij: creativiteit versus AI, duurzaamheid versus inclusie, technologie versus design. Na vijf minuten (en een beetje) waren we er. Groep 1 bedacht ‘Soft skills in het kader van duurzame inzetbaarheid’ en groep 2 kwam met ‘Duurzaam design thinking en de rol van de vakman’. Et voilà: daar heb je onze twee thema’s voor aankomend schooljaar.
Soft skills? Design thinking?
Toffe termen, maar nog niet voor iedereen even duidelijk. We praten je kort even bij. Soft skills zijn persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die je nodig hebt in je werkende leven. Denk aan samenwerken, communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid. Ze worden steeds belangrijker omdat AI dit niet of nauwelijks kan overnemen.
Design thinking is een probleemoplossende aanpak, waarbij de mens centraal staat. Het draait om empathie, probleemdefinitie, ideeëngeneratie, prototyping, testen en verbeteren. Het moedigt samenwerking aan, innovatie én creativiteit. Een waardevolle methode in een wereld die schreeuwt om vernieuwing.
Pak die agenda er maar bij
Wanneer de thema-avonden precies zijn, krijgen jullie natuurlijk ruim van tevoren te horen. Wat wél alvast met koeienletters in je agenda kan is het Nimeto Jubileumfestival op donderdag 22 juni. Nog geen account in de community? We zien je aanmelding graag verschijnen. Daar zie je ook gelijk wanneer de volgende expertmeetings gepland zijn.
aanmelden mailinglist thema-avonden