programmareeks Creativiteit Ontleed: Hoe creëren we meer impact?

11 keer bekeken 0 reacties

Begin

23-03-2022 om 19:30

Einde

23-03-2022 om 22:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Europalaan 2B, Utrecht

Vechtclub organiseert de programmareeks Creativiteit Ontleed, waarbij er in zeven avonden ingegaan wordt op wat creativiteit is en welke waarde dit kan vertegenwoordigen.

Elke avond doen we dit vanuit een andere invalshoek, waarbij relevante experts aan het woord komen en met elkaar (en publiek) in gesprek gaan.

Creativiteit Ontleed over sociaal ondernemerschap

De afgelopen decennia is het aantal sociale ondernemingen explosief gestegen, en tegenwoordig krijgt zelfs eenderde van alle nieuwe organisaties een duurzame of sociale doelstelling. In de tussentijd lijkt er maar weinig te veranderen, en staan we nog altijd voor grote uitdagingen om de wereld écht duurzaam te maken.

De positieve impact blijft dus uit. Maar waar ligt dat aan? Krijgen sociale ondernemers geen voet aan de grond? En hoe creëeren we meer impact? Tijdens deze Creativiteit Ontleed over sociaal ondernemerschap gaan we met sprekers en het publiek op zoek naar antwoorden: zijn er creatieve manieren zijn om wél impact te maken?

TICKETS

De sprekers

✵ Prof. Dr. Niels Bosma is hoogleraar Social Entrepreneurship, onderwijsdirecteur bij de Universiteit Utrecht en maakt deel van het Utrecht Centre for Entrepeneurship. Hij is geïnteresseerd in het ondernemende en innovatieve gedrag van individuen in sociale contexten, en komt spreken over wat sociaal ondernemerschap eigenlijk is. Hoe verhoudt het zich tot commercieel ondernemerschap en welk spanningsveld levert dat op? Hij vertelt ook over samenwerkingen met grotere organisaties; waarom zou je dat wel of juist niet moeten doen?

✵ Marc Buiter noemt zichzelf ‘creatieve generalist’. Hij bekijkt duurzaamheidvraagstukken met een ontwerpersblik door een systeembril. Daarmee zoekt hij naar verklaringen voor het feit dat duurzaamheid-koplopers zoals sociale ondernemers vaak grote problemen ondervinden bij het realiseren van hun ambities, ondanks hun gedrevenheid en de vele technische mogelijkheden die hen ter beschikking staan. Een belangrijke verklaring is volgens hem dat we allemaal min of meer gevangen zitten in grote systemen die onduurzaam gedrag belonen en duurzame alternatieven belemmeren. Hij komt vertellen over deze systeemvraagstukken en hoe je hier als sociaal ondernemer een weg in kunt vinden om wel een duurzame impact te maken. Marc is zelfstandig ondernemer op het gebied van duurzaam landgebruik en zit in het bestuur van stichting Voedselbosbouw Nederland. Hij heeft onder meer gewerkt voor het wetenschappelijk bureau van Groen Links, de Raad voor de Leefomgeving en Urgenda.

✵ Emile Corré is ondernemer ‘voor de aarde’, en als product designer ontwikkelt hij projecten of producten die een oplossing bieden voor diverse problemen in ons voedselsysteem. Denk aan de Roze Bunker, Seizoenarbeiders, en ‘processierups saus’. De grote vraag blijft: hoe vergroot je de impact van een onderneming zonder concessies te doen en wanneer besluit je te stoppen als initiator of ontwerper?

 

 

Cookie-instellingen